среда, 18. јул 2018.

Радојичић: Уважавамо иницијативе грађана, правимо компромисе и послујемо домаћински

Две линије метроа и четири линије Бг воза решиће транспортне проблеме у Београду. План је да изградња почне 2020. године и прва линија ће саобраћати од Макишког поља до Миријева, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући на ТВ „Прва”.

– Смарт план је урађен 2017. године, као и детаљна анализа. У овој фази смо дефинисали прву линију која ће ићи од Макишког поља, преко Жаркова, Белих вода, Пожешке, пијаце на Бановом брду, Аде Циганлије, Моста на Ади, Сајма, Мостарске петље, Београда на води, Економског факултета, Трга републике, Француске улице, Панчевачког моста, Железничке станице на Карабурми. То је први део линије од 17 километара, а други део износи пет и по километара – објаснио је Радојичић и додао да прва линија метроа пролази поред Београда на води, те да је циљ да тај део града буде још један центар који ће бити интересантан нашим грађанима и туристима.

Мој принцип је да свака линија има аргументе за и против, навео је градоначелник и додао да је важно да се са тим процесом почне. Да су они који ово критикују претходно урадили своју линију, сада бисмо имали 50 одсто мање проблема, нагласио је Радојичић.

Када је реч о пројекту изградње 54 фонтане у Београду, градоначелник је рекао да су фонтане значајна места окупљања људи која улепшавају одређене делове града.

– Ако се расправља шта је важније урадити, све је важно и све повлачи једно за другим. Ако урадимо нешто по питању привлачења туриста, зарадићемо више новца и изградићемо више вртића. Имамо план у вези са вртићима, ове године је највећи број деце добио место у тим установама, а план је да до 2020. године решимо проблем недостајућих места. Тренутно радимо детаљну анализу броја деце по општинама у Београду и правимо план како ћемо то решити у наредне две године. Један од концепата је да правимо јефтинија обданишта, идеја је да то буду и стамбени, односно монтажни објекти који су јефтинији и брже се граде – појаснио је градоначелник. 

Говорећи о пројекту „Тиршова 2”, Радојичић је рекао да је то врло значајан пројекат и да ће се та установа градити у Делиградској улици.
– Тиршова 2 би требало да има 30.000 квадратних метара, док Тиршова 1 има 10.000 и направљена је 1936. године за стотину пацијената. У новој клиници ће бити значајно бољи услови за лечење – рекао је градоначелник.

Према његовим речима, плански развој Београда је веома значајан.

– Даћу свој максимим да се у неким деловима града задржи и стара традиција, али и модеран дух. Имамо план да у наредном периоду реновирамо читав низ фасада на Врачару и то је план да се те старе зграде сачувају – навео је Радојичић.

Како је рекао, у плану је да се ускоро купи стотину аутобуса за ГСП, десет саниитета за домове здравља, започета је реконструкција Балканске улице, Булевара Вудроа Вилсона. У октобру ће, како је нагласио градоначелник, бити организован врло значајан скуп 16 + 1, те ће представници великих градова из региона доћи у Београд, као и градоначелник Пекинга.

– Говорићемо о развоју градова, повезивању, како можемо једни другима да помогнемо, а за нас је, с обзиром на то да смо у великом замајцу развоја, све то веома значајно – рекао је Радојичић.

Поштујем иницијативе грађана, разговарам са њима, рекао је Радојичић, и додао да је веома важно правити компромисе, али и понашати се и пословати домаћински.